Harsingar Flower – Parijat Phool – Nyctanthes Arbor Tristis

Harsingar Flower – Parijat Phool – Nyctanthes Arbor Tristis
  • Raw form (Whole form).
  • 100% pure and authentic.
  • Stock available.
  • Usually delivered in 3 – 4 working days.
₹0.00
Tax included
Jalaram Ayurved
Quantity
 

100% Purchase Protection

 

Original & Genuine Products

 

Secure Payments

Parijat is known by several names like Harsingar, Night-flowering Jasmine, Coral Jasmine worldwide. These fragrant flowers have four to eight petals arranged above a vibrant orange tube.

BENEFITS

Parijat/Harsingar flowers on an oral administration cures cough, tones stomach, prevents gas formation, and also prevents excess bile secretion by the liver. The corolla tube is bright orange in colour due to Nyctanthin, which is similar to the colouring substance of saffron. The flower juice is used as a tonic for hair. It prevents greying of hair and also reduces hair fall. They are also used in making face packs for a glowing complexion. The orange Corolla tubes are used for dyeing silk.

Botanical name: Nyctanthes arbor-tristis

Bengali Name: Sheoli, Singhar, Shephalika, Harsingar, Siuli
English Name: Night Jasmine, Night – flowering Jasmine
French Name: Jasmin de nuit
German Name Trauerbaum, Nachtjasmin
Gujarati Name: Harshangar, Jayaparvati
Hindi Name: Haar, Harsinghar, Harsingar
Kannada Name : Parijat, Parijatha
Latin name: Nyctanthes arbor-tristis Linn.
Malayalam Name: Parijatakam
Marathi Name: Partak, Khurasali, Parijatak, Parijathak
Oriya Name: Gangasiuli
Persian Name: Gulkamah
Punjabi Name: Kuri, Laduri, Pakar
Sanskrit Name: Parijataka, Parijata, Sephalika, Rajanikasa, Harshringar, Shephali, Shephalika, Mandara
Tamil Name: Parijata, Paghala
Urdu Name: Harsinghar

पारिजात को हरसिंगार, नाइट-फ्लावरिंग जैस्मीन, कोरल जैस्मीन जैसे कई नामों से जाना जाता है। इन सुगंधित फूलों में एक जीवंत नारंगी ट्यूब के ऊपर व्यवस्थित चार से आठ पंखुड़ियाँ होती हैं।

लाभ
मौखिक प्रशासन पर पारिजात / हरसिंगार के फूल खांसी, पेट की ख़राबी को ठीक करते हैं, गैस बनने से रोकते हैं और यकृत द्वारा अतिरिक्त पित्त स्राव को भी रोकते हैं। न्युटेन्थिन के कारण कोरोला ट्यूब चमकीले नारंगी रंग का होता है, जो केसर के रंग के पदार्थ के समान होता है। फूलों के रस का उपयोग बालों के लिए टॉनिक के रूप में किया जाता है। यह बालों का झड़ना रोकता है और बालों का गिरना भी कम करता है। चमकते रंग के लिए फेस पैक बनाने में भी इनका उपयोग किया जाता है। नारंगी कोरोला ट्यूबों का उपयोग रेशम की रंगाई के लिए किया जाता है।

वानस्पतिक नाम: Nyctanthes arbor-tristis

बंगाली नाम: शोली, सिंघार, शेफालिका, हरसिंगार, सिउली
अंग्रेजी नाम: रात जैस्मीन, रात - फूल जैस्मीन
फ्रेंच नाम: जैस्मीन डी नट
जर्मन नाम ट्रैउरामबाम, नत्त्जसमिन
गुजराती नाम: हर्षंगार, जयपरवती
हिंदी नाम: हर, हरसिंगार, हरसिंगार
कन्नड़ नाम: पारिजात, पारिजात
लैटिन नाम: Nyctanthes arbor-tristis Linn।
मलयालम नाम: पारिजातकम्
मराठी नाम: पार्थक, खुरसाली, पारिजातक, पारिजातक
उड़िया नाम: गंगासिउली
फ़ारसी नाम: गुलकामा
पंजाबी नाम: कुरी, लादुरी, पाकर
संस्कृत नाम: पारिजात, पारिजात, सिपालिका, रजनीकसा, हर्षिंगार, शेफाली, शेफालिका, मंदरा
तमिल नाम: पारिजात, पगला
उर्दू नाम: हरसिंगार
Jalaram Ayurved

No customer reviews for the moment.

Related products

(There are 16 other products in the same category)

Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password